BOEKENTIPS

Oogst

Een vrouwengeschiedenis, de jaren 1986-1995 | Beatrijs Smulders, memoir

Regelmatig wordt mij gevraagd welke boeken ècht de moeite waard zijn, als het gaat om vrouwen, hormonen, seksualiteit, menstruatiecyclus of de overgang. Of je nu op zoek bent naar wetenschappelijke inzichten, praktische adviezen of herkenbare ervaringsverhalen. Via mijn blogs zal ik je regelmatig met boekentips proberen te inspireren.

Eerder schreef ik over het boek ‘Wellust‘ van  Elise van Alderen, arts en seksuoloog NVVS in de blogs: Overgang; seksuele autonomie en herontdekking en Overgang & Seksualiteit. Met kerst gaf ik als kerstgeschenk het boek ‘Bloed’ van Beatrijs Smulders, verloskundige en bestsellerauteur van de Veilig-serie over zwangerschap, bevalling en moederschap.
In één adem las ik ‘Bloed‘ deel 1 Vrouwengeschiedenis (1952-1986) en werd ik meegezogen in, ook mijn eigen herinneringen aan mijn prachtige en dierbare, evenals rauwe tijd, toen ikzelf nog als verloskundige werkte, van 1996 tot 2011.
Ik kon dan ook niet wachten tot ik Oogst deel 2 Vrouwengeschiedenis (1986-1995) uit de bibliotheek kon halen, of wie weet onder de kerstboom zou vinden.
En ja, mijn 2 lieve dochters gaven mij weer veel leesplezier. Wederom prachtige en bloed-eerlijke memoires van deze bevlogen verloskundige.
Beatrijs wist mij opnieuw te inspireren met haar vertelling over de essentie van seksualiteit en liefde. Aan het denken werd ik gezet door haar zienswijze op hormonen en de verschillen hierin tussen mannen en vrouwen. Als de verschillen in seksualiteit beleving, en de ideeën over haar favoriete hormoon oxytocine. 

Oxytocine, dat beschouwd wordt als het seks-, knuffel- en bindingshormoon, heeft nog tal van andere positieve effecten, vertelt Beatrijs. Zo maakt oxytocine minder angstig, verlicht het zowel lichamelijke als emotionele pijn, bevordert het empathie en vrijgevigheid en stimuleert het de hersenontwikkeling bij baby’s. Samen eten verhoogt het oxytocine-niveau, wat verbinding versterkt en onderhandelingen soepeler laat verlopen. Kortom, oxytocine is een krachtig ‘superhormoon’ voor sociaal en emotionele welzijn.

Onlangs kreeg ikzelf een vraag over het ervaren van hormonale schommelingen tijdens het geven van borstvoeding. De jonge moeder vertelde dat deze schommelingen haar uit balans brachten, haar veel stemmingswisselingen en energieverlies gaven.
Wij spraken erover dat borstvoeding geven invloed kan hebben op je stemming. Er komt oxytocine vrij tijdens het voeden en laat de melk toeschieten. Oxytocine geeft een ontspannen gevoel. Hoewel ook de aanmaak van dopamine tijdelijk minder kan zijn bij het geven van borstvoeding. Een dopamine vermindering kan klachten geven als weinig energie, futloos- en vermoeidheid, geheugen- en concentratieverlies. 
Tijdens de borstvoedingsperiode is het daarom belangrijk hier rust en tijd voor te nemen. Wanneer er te veel focus verlies is, voor anders dan borstvoeding geven, kan dit je uit balans brengen. 

Ook Beatrijs schrijft over het vrijkomen van oxytocine en dopamine tijdens en na de seks. Inzicht en empowerment geeft het om te lezen over haar persoonlijke theorie over het vrouwelijk- en mannelijk orgasme.
Sigmund Freud zette met het misleidende concept ‘penisnijd’ de verkeerde toon; de aanname dat vrouwen jaloers zouden moeten zijn op het mannelijk orgasme is een misvatting, aldus Beatrijs. Het mannelijk orgasme is kort en functioneel, terwijl het vrouwelijk orgasme dieper en intenser is, het hele lichaam omvat en afhangt van overgave en veiligheid. Oxytocine speelt hierbij een grote rol; bij vrouwen blijft het oxytocine-niveau na de seks hoog, wat gevoelens van liefde en verbondenheid versterkt. Bij mannen daarentegen nemen tijdens en na het orgasme dopamine-achtige stoffen de overhand, terwijl het oxytocine-niveau juist sterk daalt. Dit kan leiden tot verschillende verwachtingen rond intimiteit. Evolutionair bevordert oxytocine bij vrouwen hechting, mogelijk om zorg voor nakomelingen te garanderen.

Heb ik je zo weten te inspireren voor dit boek vol verrassende ideeën?
En heb je interesse in meer, abonneer je dan op mijn BLOGS

Ilja