Recept voor een gelukkig vakantiegevoel

Maandelijks verschijnt een ‘thema-blog’, iedere keer met een ander onderwerp.
Voor de maand AUGUSTUS is het onderwerp: ‘vakantie & hormonen’.

Augustus, voor velen dè vakantiemaand. Vakantie, vrij van verplichtingen, een tijd voor ontspanning en opladen voor weer nieuwe uitdagingen. Vakantiegevoel geeft veelal een gevoel van geluk.
Wat is jouw recept voor een gelukkig vakantiegevoel? 

Hormonen spelen een rol in het ervaren van geluk. De balans van de zogenaamde gelukshormonen dragen bij aan vakantiegeluk. 
Vakantie is een must voor een goede gezondheid. Het draagt bij aan positieve gedachten en het vermindert stress, negatieve emoties, depressies of angsten.Meer dan de moeite waard lijkt me om er afentoe tussenuit te gaan of de tijd te nemen voor jezelf en te investeren in wat jou meer geluksgevoel geeft.

De belangrijkste 4 gelukshormonen:

  • serotonine
  • dopamine
  • endorfine
  • oxytocine

Serotonine is het hormoon dat zorgt voor geluksgevoel, ook wel ons humeurshormoon genoemd. Serotonine maakt dat wij waardering en erkenning kunnen ervaren. Het geeft een gevoel van ‘zinvol leven’. Daarbij draagt het voldoende aanmaken van serotonine overdag bij aan een goede nachtrust, omdat serotonine in de avond omgezet wordt tot melatonine, ons slaaphormoon.

Dopamine is ons beloningshormoon, het geeft ons motivatie, daadkracht, doorzettingsvermogen en  ambitie. Het wordt gemakkelijker aangemaakt wanneer wij onszelf uitdagen, inspannen en (kleine) succesjes behalen. 

Endorfine, een hormoon dat stress verlaagt, het geeft een verdovend en pijnstillend effect. Het komt vrij bij plezier maken, lachen, bewegen, eten, mediteren, muziek luisteren, seks en bij pijn. 

Oxytocine, ons knuffelhormoon, geeft vertrouwen. Door het aangaan van verbinding, intimiteit, goede gesprekken, en in prettig gezelschap wordt de oxytonine aanmaak gestimuleerd.  

Gelukshormonen verhogen
Vakantie is het ultieme moment om je gelukshormonen te boosten. 
Op dit moment ben ik met vakantie aan de kust. Zon, zee, strand, bossen, bergen, cultuur, prachtige stadjes en heerlijk eten. Zo was ik gisteravond met mijn gezin, na een sportieve ochtendwandeling in de bergen, een boekje lezen tijdens de zonovergoten heetste uurtjes van de dag, een verkoelende namiddagduik in de zee, met vrienden uit eten op één van de vele pittoreske pleintjes hier, met live muziek optreden. Ingrediënten genoeg om met volle teugen te genieten en zowat over te stromen van de gelukshormonen.
Zo heeft het samen zijn met mijn gezin en vrienden voor een extra oxytocine boost gezorgd, is de dopamine verhoogd door de inspanning in de ochtend, is de serotonine extra opgebouwd tijdens de zonnige dag en is endorfine extra vrijgekomen tijdens het heerlijke eten met het geweldige live muziek optreden.

Recept voor voldoende gelukshormoon opbouw

Ingrediënten: 

  • beweging
  • voeding
  • buiten zijn; dag- & zonlicht 
  • slaapritme; dag- & nachtritme 
  • knuffelen, samen zijn en delen
  • muziek, lachen of dansen
  • plannen en doelen stellen
  • aanvullende vitamine- & mineralen supplementen


Geluksgevoel langer vasthouden
Wanneer je gebruik blijft maken van deze ingrediënten, zal dit het recept zijn voor een blijvend en stimulerend effect op de aanmaak en opbouw van gelukshormonen.  
Zorg daarom voor voldoende beweging, stel je doelen zo dat er vele (kleine) succesjes behaald kunnen blijven worden. Leef met een optimaal dag- en nachtritme. Zorg voor voldoende buitenlucht, op z’n tijd in het zonnetje. Vergezel je met prettig gezelschap, luister naar je favoriete muziek, blijf lachen.
Eet gezond en gevarieerd als vlees, vis, yoghurt, kwart, bruine rijst, veel groente & fruit, avocado, peulvruchten, ongebrande noten, zaden, pitten, olijfolie en olijven, waar belangrijke bouwstoffen in zitten als eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen voor de aanmaak van gelukshormonen als serotonine.
Wees waakzaam als het gaat om suikers en bewerkt voedsel. De combinatie vet, zoet en zout uit bewerkt voedsel geeft een geweldige dopamine boost met een verslavend effect, dat averechts werkt als het gaat om het lange termijn effect en gezondheid. Want waarom vind je in natuurlijke voedingsbronnen deze combinatie vet, zoet en zout nooit samen? Omdat deze combinatie de gebalanceerde gelukshormonen ontregelt. Gun jezelf liever een gezonde dosis dopamine met voldoende eiwitten, voldoende vezels, vocht en beweging, zodat je darmen optimaal kunnen functioneren en de bouwstoffen kan verteren en opnemen. 
Wanneer voedingsgewoonten tekort schieten of behoefte is aan extra ondersteuning is het nemen van aanvullende vitamine- en mineralen supplementen het overwegen waard.
Laat je dan adviseren over het nemen van de voor jou juiste extra voedingssupplementen als magnesium, vitamine D en B-vitamines of visolie.

Wees welkom voor een goed gesprek over gelukshormonen, hoe deze te verhogen en hoe deze ingrediënten tot een persoonlijk recept te maken, zodat het een gewoontepatroon wordt waar je niet meer zonder wil, zodat jouw vakantiegevoel een blijvend geluksgevoel wordt. 

Ilja