Care for Women specialist

Ilja, heeft zich als Care for Women specialist, naast haar Medische HBO opleiding tot Verloskundige, verder geschoold tot hormoonspecialist en Orthomoleculair Therapeut.

Het Care for Women Instituut is een post-HBO opleiding tot hormoonspecialist, welke wordt afgesloten met een examen. Ilja weet daarom echt àlles over hormonale problemen zoals overgangsklachten of menstruatieproblemen. Ilja is niet alleen bekend met de behandelmogelijkheden vanuit de reguliere geneeskunde, maar ook met die vanuit complementaire- en alternatieve geneeskunde. Want Ilja heeft zich geschoold ook tot Orthomoleculair Therapeut via de post-HBO opleiding van Educatie Atrium Innovations in Almere. Bovendien is Ilja zelf vrouw, dochter, zus van twee zussen, moeder van twee dochters, en begrijpt zij daarmee als geen ander wat hormonale problemen voor jou als vrouw kunnen betekenen.

 

Ilja werkt zelfstandig vanuit haar eigen praktijk en is aangesloten bij Care for Women, hét kenniscentrum op het gebied van vrouwengezondheid. Om de kwaliteit van de dienstverlening hoog te houden, volgt Ilja regelmatig nascholingen, is Ilja aanwezig op verschillende bijeenkomsten over vrouwengezondheid of voeding en wordt Ilja vanuit het opleidingscentrum van Care for Women en/of Educatie Atrium Innovations op de hoogte gehouden over alle relevante nieuwe ontwikkelingen.

Zo probeert Ilja de vrouwenzorg nòg completer te maken en combineert zij al haar ervaringen, kennis en kunde in de Care for Women consulten.

Ilja maakt “Vrouwenzorg Compleet.”


Type consulten

Bij Ilja kan je voor verschillende Care for Women consulten terecht.

Menopauze consult

Tijdens dit consult van 60-75 minuten wordt bekeken wat er aan overgangsklachten – zoals bijvoorbeeld opvliegers, stemmingswisselingen, gewrichtsklachten en slapeloosheid – te doen is. Je gaat samen met Ilja bekijken wat de mogelijkheden zijn vanuit de reguliere- en alternatieve geneeskunde. Vaak is er aan dit soort klachten namelijk heel goed iets te doen!

 

Eerst wordt goed in kaart gebracht welke klachten hormonaal zijn en welke niet. De klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben, vaak is het een combinatie, of worden de klachten uitvergroot door de overgang. Wanneer dit goed duidelijk is kan bepaald worden welke therapie het beste bij jouw klachten past. Samen bekijkt Ilja met jou wat de voor- en nadelen zijn, maar ook wat je er zelf aan kan doen en welke behandeling het meest passend is in jouw leven en bij jou als persoon. Omdat je vooraf aan het eerste consult zelf al een vragenlijst invult die de klachten in kaart brengt, kan Ilja vaak direct met je aan de slag. Hierdoor zal je merken dat je je snel al weer een stuk beter voelt.

 

De overgang gaat echter niet alleen gepaard met overgangsklachten. Door het dalen en veranderen van de hormonen neemt ook het risico op hart- en vaatziekten, botontkalking, urineverlies en borstkanker toe. Ook hier zal tijdens het consult aandacht aan besteed worden, met een duidelijk doel: je niet alleen van je klachten af helpen, maar je helpen zo gezond mogelijk ouder te worden door toenemende gezondheidsrisico’s te verminderen. Kortom, het menopauze consult is voor iedere vrouw die de leeftijd van de overgang heeft bereikt een waardevol consult.

Menstruatie en/of PMS consult

Maandelijks terugkerende buikkrampen van de menstruatie, hormonale hoofdpijn of migraine, snel geïrriteerd zijn, stemmingswisselingen, vermoeidheid, gespannen borsten en lage rugpijn. Het zijn slechts een aantal van de klachten die op PMS (het Premenstrueel syndroom) kunnen duiden. Inmiddels zijn er zo’n 150 klachten bekend, die door de hormonale wisseling rond de eisprong en menstruatie veroorzaakt kunnen worden. Dat maakt het niet gemakkelijk. Het menstruatie- of PMS consult is dan ook een echte puzzel, die je samen met Ilja gaat oplossen. Want welke klachten, maar ook welke klachten niet, worden nu echt door de veranderende hormonen veroorzaakt?

 

Vaak begint dit 60-75 minuten durende consult met het in kaart brengen van je klachten. Een deel hiervan kan je gelukkig zelf al in kaart brengen, door middel van een vragenlijst die voorafgaand aan het eerste consult al wordt toegestuurd. Dat scheelt tijd, waardoor Ilja vaak al direct met jouw klachten aan de slag kan. Een soort PMS-test en een cyclus-overzicht moeten vervolgens duidelijk maken welke klachten afkomstig zijn van je hormonen.

 

Na het stellen van de juiste diagnose kan direct gekeken worden naar de behandelingsmogelijkheden. Je gaat dan samen met Ilja bekijken wat de mogelijkheden zijn vanuit de reguliere- en alternatieve geneeskunde. Aan de meeste hormonale klachten is namelijk heel goed iets te doen! Samen bekijk je wat de voor- en nadelen zijn, maar ook wat je er zelf aan kunt doen en welke behandeling het beste in jouw leven en bij jou als persoon past.

 

De meest voorkomende reactie van vrouwen is dat zij eindelijk het gevoel hebben dat iemand ook echt begrijpt wat er aan de hand is. Dat ze blij zijn met de kennis van de specialist en dat door de uitleg tijdens het consult veel duidelijk wordt. Je stelt je immers niet aan!

 

Ga maar eens na door middel van deze kleine rekensom. Je hebt ‘pech’ en je hebt iedere maand 1 week klachten.Op je 20e verjaardag beginnen de klachten. Op je 50e verjaardag kom je in de overgang. Een week klachten vanaf je 20e betekent dan 12 maanden x 7 dagen x 30 jaar = 2520 dagen klachten. Gedeeld door 365 dagen per jaar = bijna 7 jaar klachten! Daar moet je toch iets aan doen? Daar blijf je toch niet mee lopen? Hoe is deze rekensom bij jou?

 

Een goede oplossing hiervoor is dus echt belangrijk voor veel jaren van je leven. Hoeveel dagen wil jij je rottig voelen? Dit menstruatie- en/of PMS consult kan hierbij helpen. Je zult merken dat er veel meer mogelijk is dan je nu weet. Probeer het zelf eens!  

Vermoeidheidsonderzoek

Vermoeidheid, lusteloosheid en een voortdurend gebrek aan energie, het zijn klachten die wij dagelijks tegenkomen bij vrouwen in onze praktijk. Bij veel van deze klachten moet met goed doorvragen in combinatie met een bloedonderzoek gediagnosticeerd kunnen worden. Vandaar dat vrouwen met dit soort klachten bij Ilja terecht kunnen voor een vermoeidheidsonderzoek.

 

Het onderzoek bestaat uit een aantal elementen en begint met het invullen van een speciale digitale vragenlijst voorafgaand aan het consult. De vragenlijst wordt vervolgens tijdens een consult besproken. Op basis van deze vragenlijst en het gesprek wordt een bloedonderzoek aangevraagd bij een laboratorium in de buurt van de praktijk.

Het basis bloedonderzoek bestaat uit de volgende bepalingen:

Bepaling van het vitamine D gehalte

Vitamine D is één van de weinige vitaminen die wij in ons lichaam zelf kunnen maken. Zonlicht is één van de belangrijkste bronnen die we dan nodig hebben. Helaas blijkt een tekort aan vitamine D één van de meest voorkomen oorzaken voor vermoeidheidsklachten bij vrouwen in Nederland te zijn. Een voorzichtige schatting is dat maar liefst 40% van de Nederlandse vrouwen boven de 50 jaar hier last van heeft, maar ook op jongere leeftijd en zelfs bij kinderen of mannen komt het veelvuldig voor. Dat is ook niet zo verwonderlijk als we nagaan dat in de periode september t/m april ons zonlicht helemaal niet sterk genoeg is om zelf vitamine D aan te maken. Bovendien wordt in de zomer veel gesmeerd met zonnebrandcrème, waardoor ook de aanmaak van vitamine D wordt tegengegaan. Vermoeidheid, lusteloosheid, spierkrampen etc. zijn hier dan een gevolg van.

 

Bepaling van het foliumzuur gehalte

Het Voedingscentrum geeft aan dat foliumzuur (vitamine B11) één van de vitaminen is waarvan Nederlanders niet genoeg van binnen kunnen krijgen. Foliumzuur heeft echter een hele belangrijke functie en zorgt niet alleen voor een goede werking van het lichaam, maar ook voor de aanmaak van rode en witte bloedlichamen. Een tekort aan foliumzuur kan direct leiden tot vermoeidheid, lusteloosheid en een zwak gevoel, maar ook bloedarmoede, darmstoornissen, misselijkheid en hoofdpijn zijn klachten die veroorzaakt kunnen worden door een tekort aan foliumzuur.

 

Bepaling van het vitamine B12 gehalte

Concentratiestoornissen, vermoeidheid, depressiviteit, prikkelbaarheid, verwardheid, tintelingen, slaperigheid, spierpijn en krachtverlies het zijn enkele klachten die kunnen ontstaan bij een tekort aan vitamine B12. Als we een voorzichtige schatting doen op basis van verschillende onderzoeken zal zo’n 3% tot 5% van alle Nederlanders, jong en oud, een vitamine B12 tekort hebben. Dat betekent in Nederland meer dan een half miljoen mensen. Doordat een tekort aan vitamine B12 vaak langzaam ontstaat en de klachten hierdoor ook, wordt een vroege diagnose vaak gemist.

 

Bepaling van het Hb gehalte

Een te laag Hb noemen we ook wel bloedarmoede. Er is sprake van bloedarmoede bij een tekort aan rode bloedcellen onder andere door veel bloedverlies (bijvoorbeeld tijdens de menstruatie), verhoogde afbraak, onvoldoende aanmaak van rode bloedcellen of wanneer de rode bloedcellen niet goed werken. Het gevolg hiervan is dat er te weinig zuurstof in het lichaam naar de organen vervoerd wordt waardoor ernstige vormen van vermoeidheid optreden, maar ook duizeligheid, hoofdpijn, hartkloppingen, zweten etc.

 

Indien uit het gesprek en de ingevulde vragenlijst blijkt dat ook een schildklierfunctie of andere bepalingen nodig zijn, wordt dit met je overlegd en kan het onderzoek uitgebreid worden.

 

Ongeveer een week na de afname van het bloedonderzoek vindt er een tweede consult plaats. In dit consult krijgt je de uitslag en een persoonlijk advies gebaseerd op de uitslagen van het onderzoek en de bevindingen tijdens het gesprek.

 

De kosten voor het bloedonderzoek zijn afhankelijk van het laboratorium en wàt precies onderzocht wordt, en zijn exclusief de consult-kosten of eventuele ondersteunende supplementen.

 

Heb je vaak last van een onverklaarbare vermoeidheid? Laat het dan eens onderzoeken.

Ilja helpt je hier graag verder mee.  

Zwanger worden consult

Als je besloten hebt zwanger te willen worden, wil je dit het liefst zo snel mogelijk. De meeste vrouwen zijn inmiddels de 30 gepasseerd als ze aan een gezin beginnen. En dat is prima, maar in de praktijk blijkt dat niet voor iedereen zwanger worden zo vanzelfsprekend is. Leeftijd, maar ook leefstijl en de achtergrond van je familie blijken een grote rol te spelen bij de kans op een natuurlijke zwangerschap. Zo’n 15% van de stellen lukt het niet om binnen een jaar zwanger te worden. Dan is het, zeker als je al wat ouder bent, belangrijk om zo snel mogelijk advies in te winnen.

 

Ilja kan je hierbij helpen als Care for Women specialist met ook ervaring als verloskundige. Tijdens het zwanger worden consult, brengt Ilja jouw persoonlijke situatie in kaart, bestudeert Ilja je familie-achtergrond, bekijkt Ilja je menstruatiekalender en temperatuurcurve en beoordeelt Ilja ook in hoeverre je partner hier invloed op heeft. Vervolgens komt Ilja dan met een gericht advies over wat jij kan doen om toch zo snel mogelijk zwanger te worden. Als Ilja hierin iets afwijkends constateert, verwijst Ilja je gelijk door, waardoor je zo snel mogelijk verder kunt.  

Anticonceptie consult

De bevruchting van een eicel wordt ook wel de conceptie genoemd. Logischerwijs noemen we het voorkomen hiervan anticonceptie. Om een zwangerschap te voorkomen zijn er verschillende anticonceptiemiddelen op de markt.

 

Maar hoe maak je een keuze uit al die verschillende anticonceptiemethoden? Ook daarvoor kan je bij Ilja terecht. Ilja legt de voor- en nadelen van de verschillende methodes uit en helpt je een weloverwogen keuze te maken tijdens het anticonceptie consult.

 

De bekendste anticonceptiemethode is misschien wel de anticonceptiepil, kortweg ‘de pil’ genoemd. Daarbij zijn er vele verschillende anticonceptie-pillen met verschillende voor- en nadelen. Maar de pil is zeker niet de enige optie, en lang niet voor iedereen de juiste.

 

Er zijn grofweg twee categorieën anticonceptiemethoden: methoden die gebruik van hormonen, maar ook middelen die zonder hormonen hun werk doen. Hormonale anticonceptiemiddelen zijn bijvoorbeeld de pil, de anticonceptiering of het hormoonspiraaltje. Middelen zonder hormonen zijn bijvoorbeeld het condoom of de koperspiraal.

 

Niet alleen het voorkomen van een zwangerschap kan een reden zijn om anticonceptie te gebruiken. Veel vrouwen gebruiken een anticonceptiemethode om menstruatiepijn te verlichten of om menstruaties uit te kunnen stellen. Er zijn dus veel verschillende soorten en redenen om eens stil te staan bij anticonceptie. Tenslotte ga je het voor lange tijd gebruiken. 

 

Een goede afweging maken kan lastig zijn, maar is wel van belang. Hoe betrouwbaar is een middel bijvoorbeeld wanneer je diarree hebt of moet overgeven? En hoe snel ben je weer vruchtbaar als je stopt met een anticonceptiemiddel? Kun jij gemakkelijk elke dag aan anticonceptie denken, of heb je er liever voor langere tijd geen omkijken naar? Of wil je definitief niet meer zwanger kunnen raken en overweeg je sterilisatie? En hoe zit het met risico’s van de verschillende anticonceptiemethoden? Soms weet je niet meer wat je moet geloven met al die tegenstrijdige berichten.

 

Je ziet het, er zijn een hoop afwegingen die je moet maken als je een anticonceptiemethode wilt kiezen. Verwarrend? Zeker! Hoe fijn zou het zijn als er iemand is die je precies kan vertellen hoe al die middelen werken, wat de voor- en nadelen zijn en je bovendien kan helpen de keuze te maken die bij jou en je levensstijl past? Zo iemand is er ook, ‘Ilja’ de Care for Women specialist, met ook ervaring als verloskundige. Ilja is zelf vrouw, en begrijpt dus als geen ander welke afwegingen er gemaakt moeten worden bij het kiezen van een anticonceptiemiddel. Wat jouw voorkeur ook is, Ilja is er om jou te adviseren in deze keuze. Want anticonceptie kies je niet voor even, maar voor jaren!  

Healthcheck “Care for Human”

Care for Women werkt met het “Care for Human HEALTH CHECK” programma van verschillende verzekeraars.


Ouder worden, er komt een moment dat je het aan je lichaam begint te merken. Zo verandert je uiterlijk doordat je huid slapper wordt en je wat extra vet opslaat rond je buik. Maar niet alle veranderingen zie of voel je, ook al zijn ze er wel degelijk. Zeker bij vrouwen. Want wist jij dat door het dalen van onze hormonen tijdens de overgang ons risico op hart- en vaatziekten, botontkalking, urineverlies en nog veel meer andere ziektebeelden sterk toe neemt? De overgang is voor ons vrouwen niet alleen een periode van vruchtbaar naar onvruchtbaar, maar ook een periode naar een verouderend lichaam, waar we goed voor moeten gaan zorgen!

 

Ouder worden is niet te voorkomen, maar ongemakken die ermee samenhangen kun je wel degelijk uitstellen, bijvoorbeeld door een gezonde leefstijl. Care for Women houdt zich al bijna 20 jaar met vrouwengezondheid bezig en weet als geen ander hoe je als vrouw zo lang mogelijk gezond en fit blijft. Door middel van een “Care for Human HEALTH CHECK” ook wel een “gezondheidscheck”, kan Ilja je hier een goed en persoonlijk advies over geven. Onze auto brengen we regelmatig naar de garage voor een APK, dat houdt ‘m netjes op de weg. Dus waarom niet na je 50e regelmatig een APK voor je lichaam? Ons lichaam willen we tenslotte toch ook netjes “op de weg houden”?

 

Je voelt je goed, hebt nergens last van, maar je denkt soms; wat als er nou toch iets is? Je zou wel eens gewoon willen laten nakijken of alles normaal is. Of je geen risico’s loopt waar je niets vanaf weet. Dan kun je bij Ilja terecht voor de Care for Human HEALTH CHECK, een gezondheidscheck. Tijdens deze gezondheidscheck bepaalt Ilja je bloedsuikerspiegel (glucosegehalte), je volledige lipidenbeeld (cholesterol, HDL, LDL en triglyceriden), bloeddrukmeting, verhouding lengte tot gewicht (BMI), vetpercentage, visceraal vet en het skeletspiermassa percentage. Na afloop van de gezondheidscheck krijg je direct adviezen mee om de uitslagen te verbeteren. Zo kun je actief en gericht aan de slag met risicofactoren voor bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Bij (ernstig) afwijkende uitslagen of verhoogde risico’s zal Ilja je doorverwijzen naar de (huis)arts.


Ilja voert tijdens de “Care for Human HEALTH CHECK”, ook wel de “gezondheidscheck”, een aantal metingen uit;

 

Bloedsuikerspiegel

Ilja meet tijdens de Care for Human HEALTH CHECK o.a. je bloedsuikerspiegel, ook wel het glucosegehalte genoemd. Dit doet Ilja door een druppel bloed uit je vinger te halen. Een speciaal apparaat geeft aan hoeveel glucose er in je bloed zit. Een langdurig te hoge suikerspiegel geeft kans op diabetes type 2 en overgewicht. Veel mensen merken niets van een te hoge bloedsuiker, waardoor je zonder het te weten risico kunt lopen. Bij een gezondheidscheck krijg je een beeld of jouw glucosegehalte in orde is of dat je hier aandacht aan moet besteden. 

 

Cholesterolgehalte (gesplitst in HDL, LDL en tryglyceriden)

Tijdens de Care for Human HEALTH CHECK wordt ook het cholesterol gemeten. Het cholesterolgehalte in je bloed geeft aan hoeveel vet er in de bloedbaan aanwezig is. Het cholesterol bestaat uit ‘goed’ en ‘slecht’ cholesterol. Het goede cholesterol, dat we HDL noemen, voert de slechte soort af naar de lever, waar het afgebroken wordt. Het slechte cholesterol, LDL cholesterol, geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit cholesterol is in staat te blijven plakken aan de randen van bloedvaten, waardoor ze dicht kunnen slibben. Het LDL cholesterol wordt hoger als je veel verzadigd vet eet, zoals in snoep en snacks. Het goede HDL cholesterol haal je vooral uit onverzadigd vet, zoals in vis, noten en avocado voorkomt. Ook deze meting wordt tijdens de gezondheidscheck uitgevoerd aan de hand van een druppel bloed, die door een speciaal apparaat geanalyseerd wordt.

 

Bloeddruk

Tijdens de Care for Human HEALTH CHECK controleert Ilja ook je bloeddruk. Een verhoogde bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Van een hoge bloeddruk merk je meestal niets. Een verhoogde bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben, zoals een ongezonde leefstijl of chronisch veel stress. De bloeddruk verlagen kan door een gezonde leefstijl, dus niet roken, weinig alcohol en een dieet zonder al te veel zout. Bij een ernstig verhoogde bloeddruk is medicatie nodig.

 

Ook voert Ilja een lichaamscompositiemeting uit. Hierbij worden de volgende metingen gedaan:

BMI (is uw gewicht gezond bij uw lengte?)

De verhouding tussen je lengte en gewicht, welke gemeten wordt tijdens jouw Care for Human HEALTH CHECK, is een manier om te bepalen of je een gezond gewicht hebt. Dit noemen we ook wel je Body Mass Index (BMI). Bij een gezond gewicht komt je BMI uit tussen 18,5 en 25. Bij een BMI van boven de 25 is het verstandig wat af te vallen. Overgewicht geeft extra risico op verschillende ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een verhoogde bloeddruk en bepaalde vormen van kanker. Bovendien kan overgewicht ervoor zorgen dat je last krijgt van je gewrichten, bijvoorbeeld in je knieën, door het gewicht dat erop steunt. Na afloop van de gezondheidscheck kan de specialiste je adviseren hoe je kunt afvallen of op gewicht kunt blijven.

 

Lichaamsvetpercentage

Dit is de hoeveelheid lichaamsvet als percentage van het totale lichaamsgewicht.

 

Visceraal vet

Het viscerale vet is vet rond de interne organen. Het staat bekend als ‘diep’ vet dat zich verder onder de huid bevindt dan ‘normaal onderhuids’ buikvet. En juist dit vet is erg schadelijk voor je gezondheid.

 

Spierskeletmassa

Spieren worden in twee typen onderverdeeld: spieren van interne organen zoals het hart, en skeletspieren die aan botten zijn gehecht en voor het bewegen worden gebruikt. De skeletspiermassa kan worden vergroot door te sporten. Meer spiermassa betekent meer energie verbranden. Het vergroten van de skeletspiermassa ten opzichte van de lichaamsmassa betekent dat er meer energie wordt verbruikt door je lichaam. En dat is heel gunstig.  


Na afloop van de Care for Human HEALTH CHECK of gezondheidscheck, krijg je direct adviezen mee om de uitslagen te verbeteren. Zo kun je actief en gericht aan de slag met risicofactoren voor bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Bij (ernstig) afwijkende uitslagen of verhoogde risico’s zal Ilja je doorverwijzen naar de (huis)arts.

 • CfW website Ilja van Leeuwen Profielfoto
 • Maak een afspraak

  Care for Women Amsterdam
  Ilja van Leeuwen
  Meerpad 6-B, 1025 LB Amsterdam

  06 – 47 47 03 84
  i.vanleeuwen@careforwomen.nl

  Maak makkelijk en snel jouw afspraak via de online web-agenda:

  • Specialistische zorg

   Ilja neemt de tijd met professionele en betrouwbare informatie over en voor vrouwen met hormonale disbalans.

   Herkenbaar?
   Ilja: Vragen mag. Ik ben er voor je!

  • 98% snel geholpen

   Doorlopen met klachten is niet nodig. Maar liefst 98% van de vrouwen was snel van haar klachten af.
  • Aandacht voor joú

   Ilja biedt vrouwen voorlichting, advies, begeleiding en ondersteuning bij hormonale disbalans, in álle verschillende levensfasen. Ilja neemt daarbij de tijd en is professioneel betrokken bij het praktisch toepasbaar maken van een persoonlijk behandelplan.
  • Verwijzing niet nodig

   Je kan direct terecht. Je hebt geen verwijzing van je huisarts nodig. Je kan zelf online, telefonisch of per e-mail een afspraak maken.