Overgang & Seksualiteit
Deze maand hebben we een gastblog van Elise van Alderen, arts en seksuoloog NVVS. Elise is de eigenaar van een praktijk voor seksuologie, waar zij vrouwen met seksuele problemen behandeld. In februari 2023 kwam haar boek ‘Wellust‘ uit, over seksueel genot voor vrouwen.
Er is een grote ongelijkheid tussen vrouwen en mannen als het aankomt op seks. Zo komen vrouwen veel minder vaak klaar (‘de orgasmekloof’), hebben veel vaker pijn, en genieten er minder van. Genoeg om te veranderen dus. Toch gebeurt dat niet. Integendeel, het wordt vaak als ‘normaal’ gezien en geaccepteerd. Het is tijd dat daar een einde aan komt.
Want waarom hebben veel vrouwen eigenlijk minder zin in seks, raken moeilijker opgewonden en komen lastiger klaar? Is dit gewoon ‘van nature’ zo? Omdat wij geen testosteronbommen zijn en met het oog op een eventuele zwangerschap kieskeurig moeten zijn? Omdat mannen jagers zijn die hun zaad zoveel mogelijk moeten verspreiden en een biologische behoefte aan seks hebben, en er daardoor altijd zin in hebben?
Nee, dit zijn allemaal diep ingesleten mythes, en dus onzin en niet waar. Toch wordt er in vrijwel alle samenlevingen wel zo gedacht. Vrouwen zien seks daardoor vaak als een ‘moetje’, als iets dat ze doen ‘voor hem’, in plaats van iets dat ontstaat uit de ontmoeting van hun beider verlangens.
De afgelopen jaren hebben heel veel vrouwen mij dan ook verteld dat ze vooral seks hebben om de sfeer niet te verpesten, hem niet te kwetsen of geen ruzie te krijgen als ze het niet doen. Of uit vrees dat hij anders vreemd gaat of de relatie verbreekt. Velen hadden het gevoel door hun partner onder druk gezet te worden om seks te hebben. Of hadden zelf ook de overtuiging dat dat zo hoorde in een relatie. Ze wilden normaal zijn en dachten daarom dat ze minstens twee keer per week seks moesten hebben.
Dit is allemaal niet echt opwindend. Wie heeft er met dit soort gedachten en overtuigingen nog zin? Ik kan je vertellen dat als er iets desastreus is voor je eigen seksuele verlangen, het is seks hebben niet uit je eigen seksuele verlangen. Seks is namelijk nooit iets dat hoort, ook niet als je een relatie hebt, en nooit iets dat je moet geven of waar iemand aanspraak op kan maken.
Het is echt schrijnend om te horen dat heel veel vrouwen de overtuiging hebben dat er iets mis met hen is omdat ze geen zin hebben of omdat ze niet van seks genieten.
Dus laat ik duidelijk zijn: natuurlijk is er helemaal niets mis met vrouwen. Vrouwen hebben alleen vaak niet mogen leren hoe ze zelf genot kunnen beleven aan seks. Sterker nog, er werd vaak alles aan gedaan om seksueel genot bij vrouwen te voorkomen, bijvoorbeeld met waarschuwingen voor de ‘gevaren’ van seks als ongewenste zwangerschap, soa’s, het slet-stigma en seksueel geweld. Of door vrouwen te laten opgroeien met onwetendheid over haar eigen seksorganen – en met name over hun clitoris -, met allerlei dwingende ‘kuisheidsindoctrinaties’, en met aangeleerde schaamte voor haar eigen lichaam.
Voorbeelden genoeg. Kijk maar eens naar termen als ’schaamlippen’, producten voor ‘intieme hygiëne’ of inlegkruisjes met geurtjes. Geen wonder dat heel wat vrouwen haar vulva lelijk en soms zelfs weerzinwekkend vinden, haar vaginale afscheiding en menstruatiebloed vies, en zich geneert voor haar ‘schaamgebied’.
Tijd voor verandering. In de eerste plaats door vrouwen zelf. Ik kan iedere vrouw namelijk geruststellen: je seksualiteit kan niet verdwijnen; alleen de verbinding ermee kan verbroken zijn. Als wij vrouwen de vrijheid, veiligheid, kennis en ruimte krijgen, zijn we prima in staat onze seksualiteit naar eigen inzicht en verlangens vorm te geven.
Het wordt tijd dat we ons losmaken van de beperkingen die ons op seksueel gebied worden opgelegd door seksueel autonoom te worden. Door ons los te maken van diep ingesleten mythes en te ontdoen van aangeleerde schaamte, door vertrouwd raken met onze eigen seksualiteit en ons er vrij bij te voelen.
Tijd om in de eerste plaats jezelf toe te staan te mogen en durven genieten met en van je eigen lijf. Te ontdekken hoe seksuele opwinding en seksueel verlangen bij jouzelf werken, welke voorwaarden hierin voor jou essentieel zijn en hoe je deze – als je dat wilt – kunt creëren, en daar vervolgens voor te gaan staan.
Ik hoop met mijn boek ‘Wellust’, deze blog en de podcast die ik samen met Care for Women heb gemaakt, eraan bij te dragen dat vrouwen haar seksuele genot in eigen handen nemen. Opdat ze eindelijk voluit en vrij kunnen genieten.
Elise