Persoonlijk verhaal van Maaike (27)

“Ik dacht dat de Kyleena spiraal de oplossing was voor mijn onregelmatige diensten”
Maaike

Maandelijks verschijnt een ‘thema-blog’, iedere keer met een ander onderwerp.
Voor de maand SEPTEMBER is het onderwerp: ‘persoonlijke verhalen delen’.

Lees naast het verhaal van Maaike, ook het verhaal van Simone en Jolanda

Ieder lichaam is uniek en reageert anders, ook op anticonceptie. Helaas weet je dit nooit voorafgaand en duurt het vaak een tijd voordat je doorhebt dat de klachten mogelijk van je anticonceptiemethode komen. Maaike, 27 jaar, vertelt haar ervaring met het Kyleena-spiraal en de problemen die zij tegenkwam door deze mismatch.

PERSOONLIJK VERHAAL
van Maaike (27)

Wil jij ook jouw persoonlijke
VERHAAL DELEN
&
anderen INSPIREREN?
Neem dan contact op met Ilja


https://careforwomenamsterdam.nl/nieuws/oproep/


Maaike vertelt:
“Ik besloot om aan over te stappen op het spiraal, omdat de pil (destijds gebruikte ik de Zoely-pil) niet meer zo handig leek in verband met mijn onregelmatige werktijden. Ik werkte als freelancer in de journalistiek, waardoor ik onregelmatige diensten had, met vaak ook late diensten. Hierdoor was ik steeds in twijfel over wanneer en hoe laat ik nu de pil moest innemen. Toen dacht ik dat een spiraal de perfecte oplossing zou zijn: plaatsen, klaar en geen omkijken meer naar!
Ik had bewust gekozen ook voor het Kyleena-spiraal, omdat ik last heb van snelle hartkloppingen. Dit spiraal versterkte dat niet en andere spiralen gaven mogelijk wel meer kans dat te versterken. Na het plaatsen van het Kyleena duurde het lang voordat ik stopte met bloeden. De eerste anderhalf tot twee jaar ging het prima, met een redelijk regelmatige cyclus. Maar langzaam kreeg ik steeds meer klachten die ik eerder niet had. Steken in mijn buik en pijnlijke borsten. Trap op- en aflopen deed super veel pijn.

Mismatch herkennen
Na een tijdje werd de pijn zo erg dat ik met enorme buikpijn op kantoor zat en mijn borsten grotendeels van de maand pijn deden. Ik kon op deze manier niet meer functioneren. Wat mij echt liet twijfelen over het spiraal was de enorme migraine waar ik ineens vaker last van kreeg dan eerder. Af en toe heb ik een migraine-aura, dat was ik al wel gewend, maar nu kwam dat steeds vaker voor. Het was niet meer eens in de twee maanden, maar elke week. Toen kwam het moment dat ik dacht: ik denk dat dit allemaal te maken heeft met mijn spiraal. Het duurde dus zo’n twee jaar voordat ik door had dat het Kyleena niet bij mij paste.

Hulp vragen
Ik denk dat ik niet eerder aan de bel heb getrokken, omdat je mindset echt staat op doorgaan en je niet stilstaat bij het feit dat er wellicht iets aan de hand kan zijn met je menstruatie en de klachten die je na een tijdje maar voor lief neemt. Daarnaast ook, omdat de klachten geleidelijk erger werden en niet in één keer merkbaar waren.
Een half jaar voordat het spiraal er officieel uit moest, heb ik de huisarts gevraagd om deze eruit te halen, ik kon het niet meer langer volhouden. Daarna ben ik weer de Zoely-pil gaan slikken. Deze pil past bij mij! De pijn die ik had in mijn borsten en buik toen ik het Kyleena-spiraal had, is er niet meer.
Ik kan weer normaal functioneren: naar mijn werk gaan zonder hevige buikpijn, afspraken met vriendinnen maken en daar echt bij zijn. Weer genieten van elk moment. Mijn leven is weer zoals het was voordat ik aan het Kylena-spiraal begon, iets waar ik heel blij mee ben!

Herkenbaar?
Herken jij jezelf in Maaike’s verhaal of twijfel je over de juiste anticonceptie voor jou?
Wees welkom!

Maak een afspraak met Ilja. Zij helpt je graag om samen te kijken welke anticonceptie-methode het beste ‘matcht’ met jou.