MENSTRUATIE; TABÉ met TABOE
Maandelijks verschijnt een ‘thema-blog’, iedere keer met een ander onderwerp.
In de maand DECEMBER staat “MENSTRUATIE TABOE DOORBREKEN” centraal. Tabé met Taboe!
Stel je voor, een zondagmiddag, de familie zit gezellig aan tafel voor een ontspannen lunch. Plotseling breekt er lichte paniek uit als je jongere zus onverwachts opstaat en haastig naar boven rent. Er valt direct een onaangename stilte aan tafel, je vader kijkt vragend naar je moeder. “Ze heeft haar maandelijkse periode,” zegt ze zachtjes, bijna alsof ze zich ervoor schaamt. Je vader knikt ongemakkelijk, maar niemand zegt verder nog iets. Het gesprek verschuift zich snel naar een ander onderwerp, en het moment is voorbij. Maar jij blijft achter met een verbaasd en vertwijfeld gevoel.
Waarom is dit zo’n ongemakkelijk onderwerp? En waarom zou het een ongemakkelijk onderwerp moeten zijn?
Herkenbare situaties
Iedere vrouw krijgt vroeger of later tijdens de puberteit te maken met een maandelijkse menstruatie. Hier wordt veelal maar met weinig woorden over gesproken, zeker tijdens gemengde gezelschappen. Of het nu tussen vader en dochter, of tussen broer en zus is — het blijft vaak een ongemakkelijke stilte, alsof menstruatie iets is waar alleen vrouwen zich mee bezig hoeven te houden.
Stel je eens voor dat we dat taboe doorbreken. Hoe zou dat eruit zien?
Je vader neemt het woord: “Gaat alles goed daarboven?” roept hij naar je zus. Ze mompelt wat terug, nog steeds duidelijk ongemakkelijk. “Heb je alles wat je nodig hebt? Zeg het maar als we iets voor je moeten halen.” Hij kijkt je moeder aan, en er ontstaat een gesprek over menstruatieproducten die ze kan gebruiken en wat het beste voor haar werkt tijdens de menstruatie. Je vader luistert, vraagt of er meer maandverband of tampons nodig zijn in huis, of dat het misschien tijd is voor een medisch advies omdat je zus zoveel pijn aangeeft.
Dit scenario lijkt misschien onwaarschijnlijk en gênant, maar het is precies wat er zou moeten gebeuren.
Waarom? Omdat menstruatie niet alleen een ‘vrouwending’ is.
Daarom: MENSTRUATIE – TABÉ met TABOE!
Menstruatie is een normaal, natuurlijk en biologisch proces dat maandelijks terugkomt in het leven van je moeder, zus, partner, of dochter. Het beïnvloedt haar lichaam, emoties en niet zelden ook haar gedrag. Wanneer mannen – vaders, broers, vrienden – het als een normaal onderwerp benaderen, wordt het niet alleen makkelijker voor vrouwen om er open over te praten, maar wordt het ook minder beladen.
Hoe kan je het bespreekbaar maken?
- Vraag ernaar: Wanneer je zus of dochter zich niet lekker voelt, vraag eens hoe het met haar menstruatie gaat. Heb je nog iets nodig? Heb je veel pijn? Deze simpele vragen laten doen dat je het serieus neemt.
- Wees praktisch: Weet waar de producten als tampons, maandverband of menstruatiecups in huis worden bewaard. Als ze iets nodig heeft, haal het dan zonder schaamte of giechelen.
- Maak het normaal: Als je het onderwerp menstruatie op dezelfde manier benadert als iedere andere lichamelijke klacht, haal je er de ongemakkelijkheid vanaf. Als ze bijvoorbeeld menstruatiepijn heeft, erken dat, en bied dezelfde zorg als wanneer ze hoofdpijn heeft.
MORAAL VAN HET VERHAAL
Menstruatie is niet alleen een vrouwending. Het is een natuurlijk proces waar vrouwen mee te dealen hebben, en iedereen zou zich daar bewust van moeten zijn. Door als vader of broer deel te nemen aan het gesprek, help je het taboe rond menstruatie te doorbreken. Je maakt het makkelijker voor de vrouwen in je leven om zich uit te spreken, en creëert een ondersteunende omgeving waarin zij zich gezien en gehoord voelen.
Wanneer we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen in het deelnemen aan het gesprek om de menstruatie te normaliseren, zal de volgende generatie hopelijk geen ongemakkelijke stiltes meer kennen rondom menstruatie. Dat is een toekomst waar we naar uit kunnen kijken!
MENSTRUATIE: Tabé met Taboe!
Ilja