Kerstgeschenk

BOEKENTIPS

December, een maand vol feest, gezelligheid en samen zijn. Traditionele etentjes, kaarslicht, een haardvuur en onder het genot van een warme kop thee herinneringen delen en plannen maken voor het nieuwe jaar.
Mijn manier om jou op een mooie manier, mijn warmte en liefde over te brengen, is door het geven van boekentips, als kerstgeschenk. Een geschenk van mij aan jou, om onze verbinding nog verder te vergroten.
Boeken zijn niet alleen een bron van inspiratie, verwondering en avontuur. Boeken kunnen een middel zijn om nieuwe gedachten en creativiteit te brengen. Laat een boek de uitnodiging zijn om in een andere wereld te duiken, te lachen, te huilen en misschien zelfs om nieuwe inzichten te krijgen. Boeken hebben vaak een kleurrijke omslag met intrigerende illustraties en een titel die de nieuwsgierigheid opwekt. Het is een ervaring die uitnodigt tot lezen, delen en samen zijn. De magie van boeken wordt nog eens extra benadrukt tijdens de feestdagen. Want hoe fijn is het een boek cadeau te krijgen, mooi ingepakt, onder de kerstboom. Het laat een blijvende indruk achter in het hart van de ontvanger. Of het nu een spannend avontuur, een ontroerende roman, een inspirerend kookboek of een boek vol inzichten en kennis is. Een boek biedt de mogelijkheid om samen tijd door te brengen, gedachten uit te wisselen en gezamenlijke herinneringen te creëren. Daarom:

“Voor de mooiste momenten, met liefde gegeven.
Dat deze boeken je mogen inspireren en verwonderen.”

De tweede helft van je leven – Susan Smit

Wennen moest ik aan de voorlees stem van het luisterboek, maar inmiddels zit ik er helemaal in. Het leest of luistert als een feest van herkenning en is inspirerend, met mooie taal die kracht geeft aan dit ondergewaardeerde onderwerp ‘overgang’, of de ‘ouder wordende vrouw’. Het is emanciperend, soms activistisch, maar vooral bemoedigend en biedt nieuwe inzichten en kansen. Het beschrijft het geestelijke proces van vrouwen in de overgang, vanuit een positief perspectief op ouder worden. Je wordt aangespoord de tijd te nemen om dit boek te lezen of te luisteren en de zinnen tot je door te laten dringen en stil te staan bij je eigen leven en toekomstplannen.
Vanaf hoofdstuk 8 wordt het, wat mij betreft, ècht interessant.
Ik citeer daarom:

8. Tussen alles wat leeft
[…] De aarde zit ook in de menopauze, denk ik wel eens. Haar uitbarstingen, overstromingen en algemene opwarming, doen denken aan opvliegers. Onze levenswijze werkt niet meer, is onhoudbaar, ze wil er vanaf. Ze ontketent chaos en werkt toe naar een overgang, een transitie. Naar wat? Dat is nog niet duidelijk.

[…]

9. Veranderlijkheid
[…] De overgang is geen eindpunt, maar een geleidelijk einde van iets, en een voorzichtig begin van iets anders. Het is niet vergelijkbaar met het bordje ‘uitgang’ in een theater, maar meer met de pauze, die behoorlijk hectisch kan zijn, midden in een voorstelling.
De tweede helft begint meestal met een spectaculaire scène, daarna volgen nog wat gedoetjes, en dan komt er doorgaans een waarheid bovendrijven die alles, wat in het gedeelte wat voor de pauze gebeurde, in het juiste perspectief zet.
Bepaald geen beroerde helft.
[…]

Inspirerend vind je niet? Geeft stof tot nadenken, een interessante kijk op jezelf en de wereld om je heen. Fascinerend genoeg om eens met vriendinnen over in gesprek te gaan.
Ik wens je dan ook veel lees- of luister plezier met, zoals Susan zelf begint: Voor wie klaar is om niet langer te geloven wat haar is wijsgemaakt.
Het boek heeft dan ook als ondertitel: De kracht en wijsheid van de vrouw.


Bloed – Beatrijs Smulders

Meteen werd ik gegrepen door dit schitterende boek van een bevlogen verloskundige. Beatrijs wist mij te raken met haar bloed-eerlijke memoires, persoonlijke verhalen, ervaringen en inzichten over de complexe onderwerpen als vrouwelijke seksualiteit en emancipatie. Zij weet de onlosmakelijke verbinding te beschrijven tussen zwangerschap, bevalling en seksualiteit.


In één adem heb ik deel 1 Vrouwengeschiedenis (1952-1986) ‘Bloed‘ gelezen en werd ik meegezogen in ook mijn eigen herinneringen aan mijn prachtige en dierbare, maar ook rauwe tijd, toen ikzelf nog als verloskundige werkte, van 1996 tot 2011. Ik kan dan ook niet wachten tot ik deel 2 Vrouwengeschiedenis (1986-1995) ‘Oogst’ uit de bibliotheek kan halen, of wie weet onder de kerstboom vind.
Laat je ook meeslepen vanaf het begin. Dat Beatrijs vertelt over haar vader die haar bij zich roept als zij voor het eerst menstrueert.
Ik citeer:

Ik hoorde dat je voor de eerste keer hebt gemenstrueerd. Je wordt van een knap meisje straks een mooie, jonge vrouw. Vanaf nu zit je op een schatkist. In die schatkist bevinden zich prachtige, glanzende, witte parels en één ruwe diamant. Die parels zijn je toekomstige kinderen. Daarin zitten de genen van al je voorouders besloten. Daar moet je heel zuinig op zijn. Die ruwe diamant, dat ben jij. Een schitterend exemplaar, waar nog flink aan geslepen en gevijld moet worden. Maar op een zeker moment zal die prachtig gaan fonkelen.’
‘Een diamant?’
‘Een diamant!’ 

Zijn ogen worden groter. Hij steekt zijn wijsvinger hoog in de lucht. ‘Maar realiseer je: er zijn overal kapers op de kust! Rovers, onnozele boeren en buitenlui. Ze sluipen allemaal rond jouw schatkist. Willen er een graai in doen. Daar moet je voor oppassen, want ze kunnen hem ruw openbreken, de diamant vroegtijdig beduimelen, beschadigen en zelfs voor altijd kapotmaken.’
Ik zit op het puntje van mijn stoel.
‘Daarom,’ spreekt hij bezwerend terwijl hij me streng en tegelijk triomfantelijk aankijkt, ‘onderbroek zo lang mogelijk aanhouden! Want… alleen een kóning mag binnenkomen!’ 

Mijn vader laat een stilte vallen. Hij kijkt me doordringend aan. ‘De onderbroek zal je helpen om jezelf te beschermen. Pas als een jongen de onderbroek respecteert, is hij misschien een echte koning. Doet hij dat niet, dan is dáár de deur!’ Deze keer gaat zijn wijsvinger met een weids armgebaar richting de deur van zijn studeerkamer. ‘Het is de snelste manier om een koning van een pummel te onderscheiden. Je weet direct met wat voor type je te maken hebt. Met de onderbroek aan sta je sterk en dat is bitterhard nodig. Je hebt namelijk iets moois en belangrijks te beschermen. Niemand mag jouw familieparels stelen.’ Weer een korte stilte. ‘Dit was het. Meer wilde ik je niet vertellen.’


Alles draait om je hormonen – Rineke Dijkinga
Het is maar dat je het (w)eet

Rineke schrijft blogs en boeken over de kracht van (h)eerlijke, onbewerkte voeding. ‘Alles draait om je hormonen’ is één van mijn favorieten.
Er wordt uitgelegd hoe het hormoonsysteem werkt en waarom voeding een belangrijke bron is voor een gezond functionerend lichaam. Wil je geïnspireerd worden met lekkere èn gezonde (kerst) recepten, dan kan ik je dit kookboek van harte aanbevelen.

Mijn favoriete recepten, goed voor een (h)eerlijk kerstdinertje:
– Broccolisoep | pareer de gevolgen van stress
– Rendang | slow food, een ware traktatie
– Gegrilde groenten | vergeten darmbacteriën smullen van vergeten groenten

Rineke gebruikt voor haar omschrijving van ons hormonenstelsel de beeldspraak van een muziekorkerst: ‘ons hormonenorkest’
Hormonen zijn boodschapperstofjes, die informatie doorgeven aan alle cellen in ons lichaam. Hormonale ontregeling heeft daarom op veel functies effect. Als op je slaap, je stemming, je gewicht, je energie, je bloeddruk, je vruchtbaarheid, je spijsvertering etc.
Daarbij beïnvloeden hormonen elkaar. Dat is een heel mooi gegeven als je hormonen in balans zijn, maar niet zo prettig als ze uit balans zijn.
Het hormoonsysteem met al zijn functies, wordt aangestuurd vanuit onze hersenen. De directeur (hypofthalamus) stuurt vanuit de controlekamer de dirigent (hypofyse) aan. En de dirigent de orkestleden (hormonen). Zodat ieder orkestlid op het juiste moment tot actie komt of juist tot rust gebracht wordt. Een orkestlid weet wat hem te doen staat. Hij kent het muziekstuk en weet wanneer hij een toontje lager, of zachter, hoger, of harder moet inzetten om een harmonieus concert te geven . Als er één instrument de anderen probeert te overstemmen of niet op het juiste moment inzet, dan heeft de totale uitvoering van het muziekstuk daar onder te lijden.


Wens je een mooie en liefdevolle decembermaand en veel geluk, gezondheid en voorspoed voor 2025. Met veel tijd voor jezelf, elkaar èn om te lezen of te dagdromen, nadat je bent meegesleept door een voorlees stem naar een wereld vol inspiratie en creativiteit.
Dat mijn boekentips als kerstgeschenk aan jou, onze verbinding verder mogen vergroten. Wees dan ook weer van harte welkom in 2025!

Ilja

Mag ik je uitnodigen je aan te melden voor BLOGS & NIEUWS-ITEMS
Maandelijks schrijf ik een BLOG, met een wisselend thema. Regelmatig aangevuld met een GAST-BLOG van een collega, een EXTRA-BLOG met een persoonlijk verhaal van een ervaringsdeskundige of een interessant NIEUWS-item uit- of over de praktijk. 
De mailing zal maximaal eens per 2 weken zijn.