Menstruatie en Anticonceptie

Maandelijks verschijnt een ‘thema-blog’, iedere keer met een ander onderwerp. Deze maand staat menstruatie en anticonceptie centraal in het gastblog van Catherine van Heest. Catherine is initiatiefneemster en directeur van het landelijke ‘Care for Women Institute’.

Vandaag wil ik in mijn blog met jullie een intiem onderwerp bespreken waar we bijna allemaal iedere maand mee te maken hebben, maar waar we zelden openlijk over praten: de menstruatie en de mogelijke klachten. Als vrouw weet ik, helaas uit persoonlijke ervaring, hoe deze klachten ons dagelijks leven kunnen beïnvloeden. Hoe naar het kan zijn als je hier iedere maand last van hebt.

Terug in de tijd
Laten we terug gaan in de tijd, naar mijn jeugd, bijna 40 jaar geleden. Al direct na het starten van mijn eerste menstruatie merkte ik dat ik helaas niet gezegend zou zijn met een pijnvrije menstruatiecyclus. Naarmate de jaren verstreken, begonnen mijn menstruaties een steeds grotere tol te eisen. De hevige buikpijn en overweldigende stemmingswisselingen maakten mijn maandelijkse periode een ware beproeving. Dus besloot mijn huisarts op mijn 16e, dat het een goed idee zou zijn als ik alvast ging starten met de anticonceptiepil. Er was weliswaar geen aanstaand vriendje te bekennen, ik was een laatbloeier en had pas op mijn 21e mijn eerste vriendje, maar voor mijn menstruatieklachten zou dit de oplossing zijn. En dus startte ik met de pil.

Pas jaren later toen ik in gesprek durfde te gaan met vriendinnen, besefte ik dat ik niet de enige was. En nog een aantal jaren later, toen ik op mijn 26e met Care for Women startte, dat mijn klachten een naam kregen: PMS. Het PreMenstrueel Syndroom. Niet dat ik hier echt iets aan had, want PMS (en ook PMDD) zijn zelfs op de dag van vandaag nog steeds een groot taboe onder vrouwen en zorgverleners. 

Dus wat kon ik er 40 jaar geleden aan doen? Hulp zoeken? Waar dan? Bovendien merkte ik in die tijd een groot taboe. Menstruatieklachten vielen al snel onder de indicatie aanstelleritis! “Ach joh…ze moet zeker weer ongesteld worden” kreeg ik vaak te horen. En juist deze houding maakt het zwaar en onterecht! Er is wel degelijk een oorzaak voor menstruatieklachten en het is essentieel om te begrijpen dat het ervaren van menstruatieklachten geen aanstellerij is! Deze klachten kunnen ons dagelijks leven echt verzieken en mogen nooit worden geminimaliseerd of gebagatelliseerd. Ik vecht daarom voor meer openheid over menstruatieklachten. Als vrouw en als mens hebben wij het recht om menstruatieklachten te bespreken en hulp te zoeken zonder schaamte!

De pil
Zoals al verteld, schreef mijn huisarts mij op mijn 16e direct de anticonceptiepil voor. Dat was de enige oplossing die er 38 jaar geleden was. Er was geen keus. Maar…anno 2023 zijn er gelukkig wel meer mogelijkheden en oplossingen. Je hebt echt wel een keuze. En er is ook echt wel iets aan te doen! Het klopt dat anticonceptie, zoals sommige pillen, een effectieve methode kan zijn om menstruatieklachten te verminderen. Echter is de anticonceptiepil niet voor iedereen de juiste keuze en bovendien zijn er grote verschillen tussen pil-soorten. Niet iedere anticonceptiepil kan helpen, dat moet echt veel meer afgestemd worden op jouw persoonlijke situatie.

Er zijn inmiddels veel verschillende soort anticonceptie methoden met verschillende samenstellingen, typen hormonen, doseringen en bijwerkingen. Wat voor de één werkt, werkt mogelijk niet voor de ander. Laat je daarom eerst goed informeren voordat je zomaar aan een anticonceptiemiddel begint. Je gaat het jarenlang gebruiken en het zijn geen snoepjes. Jij verdient het om je goed te voelen en te genieten van een gezond en gelukkig leven. Samen kunnen we taboes doorbreken en openlijk praten over onze ervaringen, zodat andere vrouwen weten dat zij niet alleen zijn.

Catherine

Podcast – November 2023; Menstruatie & Anticonceptie