Liefde voor Vrouwengezondheid

Maandelijks verschijnt een ‘thema-blog’, iedere keer met een ander onderwerp.
Deze maand staat liefde voor vrouwengezondheid centraal.

14 februari, de dag van de Liefde
Mijn liefde bestaat, naast natuurlijk de intense liefde voor mijn man, kinderen, vrienden en familie, ook grotendeels uit Liefde voor Vrouwenzorg.
Vandaag, precies 11 jaar geleden, werd mijn liefde voor vrouwenzorg bekroond met een diploma om als Care for Women specialist aan de slag te kunnen. Nog altijd ervaar ik iedere dag veel te kunnen geven met voorlichting, begeleiding en advies aan vrouwen met vragen over vrouwengezondheid. 
In de afgelopen jaren valt op dat er nog altijd weinig, hoewel gelukkig steeds meer, aandacht is voor vrouwengezondheid. Woorden als ‘vrouwenkwaaltjes’ ‘ongesteldheid’ en teksten als ‘het hoort erbij’, ‘je moet erdoorheen’, of ‘het gaat vanzelf wel weer over’, hoor ik beschamend genoeg, nog dagelijks hier in mijn praktijk.
Maar waarom? Mag niet iedereen zich goed voelen dan? Waarom mogen wij onszelf geen ondersteuning gunnen? Je goed voelen is niet alleen belangrijk voor jezelf, ook de omgeving en uiteindelijk de hele maatschappij is daar tenslotte bij gebaat. Het is kostenbesparend wanneer jij je goed voelt en mee kan (blijven) doen.

Een vrouw menstrueert gemiddeld 451 keer met zo’n 2700 dagen bloedverlies, dat is 7,4 jaar van haar leven! 85% van de vrouwen ervaart klachten van deze menstruaties, waardoor zij 9 dagen per jaar minder productief is. Dat is 30% minder productiviteit op de werkvloer. En tijdens de overgang blijkt maar liefst zelfs 36% van het ziekteverzuim overgang gerelateerd te zijn.
Vrouwen ervaren klachten als vermoeidheid, krampen, hoofdpijn, stemmingswisselingen, PMS of zelfs PMDD. Tijdens de overgang ervaart 70-80% van de vrouwen de top-5 klachten als:
slaapproblemen, vermoeidheid, spier-& gewrichtsklachten, nachtzweten en opvliegers. Evenals vaak ook hartkloppingen, toename in gewicht, obstipatie, hoofdpijn of migraine.
Omdat de hormonale verandering van de overgang invloed heeft op ons brein, is er nog altijd veel verwarring met een burn-out. Klachten als stemmingswisselingen, vergeetachtigheid, concentratiestoornissen, emotionele disbalans, huilbuien, onzekerheid, zwaarmoedigheid en neiging tot depressieve gevoelens zijn tenslotte voor zowel burn-out als overgang hetzelfde. 
Hoe maken we het onderscheid? 
Je zou kunnen zeggen, een burn-out is een ‘beroepsziekte’ ofwel veelal werk gerelateerd, terwijl de overgang dat niet is. Het gaat bij de overgang om een hormonaal lichamelijk veranderproces dat invloed kan geven op ons brein en daarmee klachten kan geven welke lijken op een burn-out. 

Aan hormonale klachten of de overgang is wel degelijk iets te doen of ondersteuning op te geven. Denk aan voeding en leefstijl verandering of aanpassingen. Drink minder koffie en/of alcohol, daar worden opvliegers erger van en ook geeft het meer slaapproblemen. Roken geeft vaak eerder, heftiger en langer klachten. Bewaak je eigen grenzen, zeg ook een ‘nee’. Blijf vooral dagelijks in beweging, ga naar buiten om te wandelen en doe ontspanningsoefeningen. Dat kan allemaal helpen. 
Zijn de klachten dusdanig heftig dat meer nodig is, dan zijn er voldoende mogelijkheden met hormoonondersteuning, met vitamine- & mineralen supplementen, evenals met alternatieven uit de kruidengeneeskunde. 
Blijf er dus vooral niet mee doorlopen. Zoek hulp en zegt het voort. 

Laten we samen de Liefde voor Vrouwenzorg groter maken! 

Ilja