Openhartig in gesprek over de overgang

Vrouwen kunnen tijdens de overgang veel klachten ervaren. Deze klachten kunnen zó hevig zijn, dat het ’t dagelijks leven ontregeld. De impact is dan dus groot. Espria Ledenvereniging & Zorghulp vragen met de videoserie ‘De Impact’ daarom aandacht voor dit belangrijke onderwerp. De aftrap van de serie start in de Week van de Overgang, op maandag 8 april. 

Door de impact van de overgang bespreekbaar te maken en kennis te delen, ontstaat er meer inzicht in het effect van een veranderende hormoonhuishouding. Dat zorgt voor begrip in de samenleving en helpt bij de zoektocht naar oplossingen. 

Videoserie De Impact

Espria Ledenvereniging & Zorghulp lanceren daarom in samenwerking met Care for Women en Zilveren Kruis Achmea de videoserie ‘De Impact’.
De serie bestaat uit 4 afleveringen. Iedere maand gaat een ander duo in gesprek over de impact van de overgang. Zo schuiven twee vriendinnen aan tafel, twee partners, een moeder en dochter en een HR-manager met een expert van Care for Women. Het resultaat? Openhartige, soms ontroerende dialogen en leerzame momenten. De eerste aflevering is hier te zien vanaf maandag 8 april. De video’s zijn te bekijken via zorghulp.nl/de-impact.

Openhartig

In de eerste aflevering praten moeder en dochter open over de invloed van hormonen en welke impact dit heeft in het gezin en op hun eigen leven. Door de overgang, niet volledig kunnen zijn wie je wilt zijn, dat raakt de moeder, maar ook de dochter. Catherine Martens van Care for Women: “Wil je een leuk leven zonder klachten leiden, dan moet je je klachten bespreekbaar maken. Erken je klachten, zodat ze opgelost kunnen worden.” En die oplossingen zijn er. Je leefstijl heeft namelijk veel invloed op de hormonale balans, ook zijn er verschillende ondersteuning- en behandel opties mogelijk. 

Week van de Overgang

Tijdens de Week van de Overgang, van 8 tot en met 14 april, zijn er verschillende initiatieven die het gesprek over de overgang op gang brengen. Dat is belangrijk. De eerste symptomen zijn er vaak al rond het 40-45ste jaar. Alleen worden deze vaak niet als zodanig herkend, en dan is het lastig om er iets mee te kunnen doen. De daling en het uiteindelijk stoppen van de vrouwelijke hormoonproductie verloopt voor iedere vrouw anders. De overgang kan voor vrouwen de nodige uitdagingen met zich meebrengen in het dagelijks leven thuis èn op de werkvloer. Zo heeft het invloed op ons àllemaal.
Maak de overgang dus bespreekbaar!