Blog – APRIL

een nieuwe lente, een nieuw geluid

GEDICHT, Herman Gorter (1889)

Maandelijks verschijnt een ‘thema-blog’, iedere keer met een ander onderwerp.
In de maand APRIL staat de VRUCHTBAARHEID centraal.

Overal in de natuur zie je dat voorjaar en voortplanting goed samen gaan. De lente is een tijd van vernieuwing, groei en verandering. Het seizoen van de liefde.
De lente is het broedseizoen voor veel vogels, door het warmere weer ontkiemen de bloemen, staan bomen in bloei, hebben de bij-larven een metamorfose ondergaan om te kunnen uitvliegen en staan eieren symbool voor vruchtbaarheid.
Lentesymboliek is ook te vinden in de menstruatiecyclus. Zo wordt de cyclus wel vergeleken of uitgedrukt in seizoenen. De lente staat daarbij symbool voor een nieuw begin, het begin van de volgende menstruatiecyclus, de folliculaire- of pre-ovulatie fase. Je cyclus gaat de zonnige kant op vanaf het einde van je menstruatie tot het moment dat de ovulatie of eisprong plaatsvindt. De week dat veel vrouwen zich goed en aantrekkelijk voelen, je huid straalt en je haar goed zit.
Ook laten onderzoeken zien dat het voorjaar invloed kan hebben op vruchtbaarheid, zo blijkt dat fertiliteitsbehandelingen meer kans van slagen hebben in de lente.

Het voorjaarszonnetje en de frisse buitenlucht kan op onze gezondheid zowel een fysieke- als mentale boost geven.
Hoe kan jij jouw lentekriebels gebruiken om je zwangerschapskans meer potentie te geven? 

Vruchtbare tips:
Het spreekt voor zich, echter is een gezonde voeding en leefstijl nog niet altijd consequent vol te houden. Bij zwangerwens ben je waarschijnlijk extra gemotiveerd om hier wel meer alert op te zijn en te blijven. Want gezond en gevarieerd eten draagt bij aan jouw gezondheid, bevordert de vruchtbaarheid èn vergroot de kansen op een gezond kindje. Voldoende reden om hier verantwoordelijkheid in te nemen lijkt me. Wees dan ook terughoudend met suikers, het eten van bewerkt voedsel en met het drinken van koffie, cola en/of andere frisdranken. Mijdt roken, alcohol, drugs of andere genotsmiddelen. Informeer jezelf bij medicijngebruik over de eventuele effecten op vruchtbaarheid en zwangerschap. Ga bij de familie na of aangeboren afwijkingen of erfelijke ziekten een rol spelen om rekening mee te houden. Via ZwangerWijzer kan je testen of er risico’s zijn voor de zwangerschap of jouw kindje. 
Leef in balans met een gezonde leefstijl. Beweeg voldoende, zorg voor een gezond gewicht, creëer voldoende ontspanningsmomenten en heb zorg voor een evenwichtig patroon in je dag- nachtritme.
Het advies van de Gezondheidsraad is om een foliumzuur supplement extra te nemen ter voorbereiding op een gezond kindje. Mijn aanbeveling daarbij is je te informeren over het in overweging nemen van een extra ondersteuning met bijvoorbeeld ook een multivitamine, vitamine D, vitamine C, omega 3 en een calcium en/of magnesium supplement. 
Bovenal, vrij regelmatig en geniet van elkaar!
Het advies is, in de week voorafgaand aan de eisprong, gemiddeld 12 tot 16 dagen vóór de volgende menstruatie, om om de 2 á 3 dagen te vrijen voor de meest optimale zwangerschapskansen. Wanneer jullie daarbij beiden opgewonden zijn, kan dit de bevruchting bevorderen. Ook zorgt het vrouwelijke orgasme dat de zaadcellen beter en gemakkelijker de eicel bereiken. Blijf na de liefdesdaad nog even ontspannen liggen nagenieten om dit extra te bevorderen. Verder is het aan te bevelen om ook buiten de vruchtbare dagen gemeenschap te hebben, om zo het immuunsysteem alert te houden op een mogelijk aanstaande zwangerschap.

Wat als een zwangerschap uitblijft?
Ben je na een jaar serieus proberen nog niet zwanger, dan kan je met de huisarts de mogelijkheden van verder onderzoek bespreken en zal eventueel een verwijzing naar de fertiliteitsarts of vruchtbaarheidskliniek overwogen kunnen worden. 

Cijfers:

  • ongeveer 30% van de stellen met een zwangerwens is na 3 maanden proberen zwanger
  • ruim 80% is binnen 1 jaar zwanger
  • 90% is zwanger na 2 jaar
  • bij ongeveer 1/3 deel van de paren ligt het uitblijven van een zwangerschap aan de vrouw
  • bij 1/3 deel ligt het aan de man
  • bij 1/3 deel ligt het aan beiden
  • bij uiteindelijk 1 op de 10 wordt nooit een oorzaak gevonden waarom een zwangerschap uitblijft
  • ongeveer 5% van de paren blijft ongewenst kinderloos

Tijdens mijn kinderwens spreekuur ben je, of zijn jullie samen van harte welkom om alles uitgebreid te bespreken, om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een gezonde zwangerschap, bevalling en kindje. 

Wees welkom en vruchtbare groet,

Ilja