De Overgang
“Mam, zeur niet zo” | Frances (51)

Soms komen we tot het besef dat we niet meer de energieke en vrolijke persoon zijn die we ooit waren. Voor velen van ons kan dit een verontrustende realisatie zijn, vooral wanneer het leven ons volledig lijkt te overweldigen.

Frances, een 51-jarige vrouw, is voor haar overgangsklachten geholpen door Care for Women specialist Marjola Podt. Ze deelt haar verhaal over het moment waarop zij zich realiseerde dat ze niet op dezelfde manier door kon gaan met haar leven.

“Als ik terugkijk op mijn periode van de overgang, besef ik hoe belangrijk het is om naar je lichaam te luisteren en niet te wachten met het zoeken naar hulp.”
Sinds mijn 35e worstelde ik met klachten als lusteloosheid, vermoeidheid en ik was vaak chagrijnig. Het boeide me gewoon allemaal niet meer zo.
Het duurde lang voor ik besefte dat deze symptomen niet normaal waren.

Mijn partner merkte wel dat er iets mis was. Echter, toen mijn kinderen er wat van zeiden, besefte ik pas echt dat ik actie moest ondernemen en hulp moest gaan zoeken. Het was de wake-up call, toen mijn kinderen me confronteerden met mijn veranderde gedrag. Ik kreeg op een ochtend bij het ontbijt te horen: ‘Pff mam, ga wat doen. Ik word helemaal gek van je’.

Ik wist toen dat ik echt iets moest veranderen.


Terugkijkend, zie ik de gelijkenissen met het leven van mijn moeder. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 19 was. Ik gok dat mijn moeder soortgelijke symptomen heeft gehad toen. Zij had destijds echter niet de middelen om hulp te zoeken. Ik denk dat als die mogelijkheden er wel waren geweest toentertijd, het misschien wel een scheiding had gescheeld. Dat was voor mij dan ook één van de redenen om door te pakken en hulp te gaan zoeken.
Ook had ik twee vriendinnen waar ik eerst veel mee afsprak, nu nam ikzelf het initiatief niet meer. Stelde zij voor om wat leuks te gaan doen? Leuk idee, maar zij moesten met data en een plan komen. Ik vond het allemaal wel prima zo, het boeide me gewoon niet meer. Eigenlijk net als mijn puber.

Het invullen van de vragenlijst voorafgaand aan mijn eerste consult bij Marjola, opende mijn ogen voor de ernst van mijn situatie. Alles was een probleem en scoorde negatief. Voorafgaand aan ieder consult vulde ik de vragenlijst in, uiteindelijk zag ik een positieve stijging.

Ik deel mijn verhaal om anderen aan te moedigen niet te wachten met het zoeken naar hulp tijdens de overgang. Het is oké om te erkennen dat je je niet goed voelt en om hulp vraagt. Uiteindelijk voelde het alsof ik mezelf weer was, had ik juist zin om weer dingen te ondernemen en met mijn vriendinnen af te spreken.

“Wees niet bang om initiatief te nemen voor je eigen welzijn. Als je twijfelt en je denkt dat er iets mis is, wacht dan niet te lang. Achteraf had ik veel eerder aan de bel moeten trekken.”

Geschreven door Frances, ervaringsdeskundige op het gebied van de overgang. Frances is geholpen door collega Care for Women specialist Marjola Podt
Care for Women Specialist in Nijverdal