Blog – MAART

Het gaat over… de Overgang
maar wat doe je in de tussentijd?

QUOTE: INGEBORD BREUGEL

Maandelijks verschijnt een ‘thema-blog’, iedere keer met een ander onderwerp.
In de maand MAART staat de OVERGANG centraal.

De overgang, een levensfase van verandering, waarbij bijna 85% van de vrouwen in wisselende mate lichamelijke- en/of mentale klachten ervaart. Enerzijds neemt de vrouwelijke vruchtbaarheid af en anderzijds kunnen we juist de vruchten gaan plukken van onze levenservaringen.
Maar hoe kom je nu van Klacht naar Kracht?

Hormonale levensloop
Een vrouw wordt geboren met al haar eicellen, welke verantwoordelijk zijn voor de productie van de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron. Deze eicellen raken tussen het 40e en 60e levensjaar op, of rijpen niet meer uit. Hierdoor verandert de hormoonhuishouding, de eicellen gaan steeds minder oestrogeen en progesteron produceren en stoppen de hormoonproductie na de menopauze, de laatste menstruatie. Omdat deze hormonen van invloed zijn op organen en weefsels als baarmoeder, borsten, botten, spieren, gewrichten, hart en vaten, hersenen, haren, huid, nagels en slijmvliezen, kan deze hormonale verandering een heel divers beeld met verschillende klachten geven. Daarbij kunnen reeds bestaande klachten verergeren ten gevolge van deze hormonale verandering. Belangrijk om je te realiseren, deze hormonale verandering begint al zo’n 10 jaar vóór de menopauze of laatste menstruatie, gemiddeld rond je 40e. 

Van Klacht naar Kracht

Overgangsklachten, de lijst is eindeloos en kan veel hinder en beperking geven. 
Dit hoeft niet nodig te zijn! Er is ondersteuning en behandeling op te geven!
Met goede voorlichting wordt erkenning gegeven en herkenning gecreëerd. Met begeleiding en advies kan ondersteuning gegeven worden op deze klachten. Natuurlijk moet hierbij altijd zorgvuldig beoordeeld worden of eventueel andere oorzaken ten grondslag kunnen liggen aan de klachten. Daarbij is het belangrijk gerealiseerd te blijven van het feit dat de hormonale veranderingen, klachten met een andere oorzaak kunnen verergering. Echter, ook dan kan hormonale ondersteuning gewenst zijn, vaak kan dat heel goed gecombineerd met verdere behandeling(en). Hier wordt uitgebreid naar gekeken.

Met goede voorlichting, begeleiding en advies kan ik je helpen van Klacht naar Kracht te komen!

Menopauze als doorstart
Wat betekent deze verandering nu precies voor de vrouw? Geen maandelijkse bloedingen meer, niet meer vruchtbaar zijn, definitief geen kinderen meer kunnen krijgen. Dit zal door iedere vrouw op haar persoonlijke eigen wijze ervaren worden, afhankelijk van haar situatie en ervaringen. 
De overgang is dus met recht een over gang naar de volgende levensfase. Het kan daarmee een goed moment zijn om eens stil te staan bij waar je nu staat. Terug te kijken naar wat je bereikt, gedaan of meegemaakt hebt. Evenals vooruit te zien naar wat je nog graag zou willen of wensen.
Ook is het belangrijk om zorgvuldig op een gezonde toekomst vooruit te blikken. Want willen we niet allemaal gezond oud worden? Wanneer je bedenkt dat de hormonale verandering betekent dat er minder ondersteunende invloed van hormonen is op bijvoorbeeld je botten, je hersenen en hart en vaten, dan is preventie tegen botontkalking, dementie evenals hart en vaatziekten van levensbelang. Blijf daarom je botten en spieren gebruiken, en blijf goed voor je hersenen, hart en vaten zorgen. Minstens met een gezonde leefstijl, beweging en voeding. Overweeg je hormoontherapie of ondersteuning met fytotherapie (kruidengeneeskunde), dan kan dit, naast behandeling, ook preventief werken.
Grijp daarom de kans om een gezonde doorstart te maken. Informeer jezelf over de mogelijkheden. Neem verantwoordelijkheid voor een gezonde toekomst. Gun jezelf ondersteuning wanneer je geconfronteerd wordt met klachten, zodat je deze overgang aan kan gaan, om op jouw persoonlijke eigen wijze van Klacht naar Kracht te komen.

Care for Yourself

Ilja